A+ A A-
Fedora

Fedora

  • Categorie: Fedora
  • Scris de Sule Oliver
  • Accesări: 3065

Ultima versiune Fedora nu aduce prea multe modificari la nivel vizual, principalele vizate fiind componentele de sistem, carora li s-au adus modificari si imbunatatiri semnificative, avind ca scop cresterea fiabilitatii, stabilitatii, si performantelor sistemului. Sa vedem despre ce este vorba: instalarea automata a driverelor pentru imprimante in momentul in care acestea sunt conectate la PC, Brasero beneficiaza de instalarea automata a codecurilor audio necesare in momentul realizarii unui CD audio, datorita integrarii cu PackageKit, acelasi lucru fiind valabil si pentru managerul de arhive File-roller, driver-ul free/open-source Nouveau pentru placile video Nvidia, introducerea lui Shotwell ca inlocuitor pentru Gthumb si F-Spot, DejaDup este un utilitar pentru back-up care isi face loc intre programele incluse, imbunatatiri pentru Nautilus si Gnote, suport in Rhythmbox pentru iPod Touch si iPhone.

In versiunea LiveCD utilizata de noi, pe linga aparitia unor programe a caror utilitate este indoielnica - cum este cazul cl ientului pentru retele sociale Pino - care se poate conecta doar la Twitter si Identi.ca - am constatat si lipsa oricarui program de tip office. Daca lipsa suitei OpenOffice mi se pare justificata intr-o distributie Live prin prisma spatiului pe care l-ar ocupa pe disc, renuntarea la orice fel de program pentru redactarea documentelor, cum ar fi Abiword, mi se pare o decizie cel putin neinspirata. Instalarea acestora nu va fi o problema insa, programele existente in repository-ul sistemului fiind in masura sa satisfaca cerintele tuturor utilizatorilor. In acelasi timp, pentru instalare puteti folosi versiunea DVD, care contine atit Gnome cit si KDE, impreuna cu o gama mult mai larga de programe din care puteti alege pentru instalare preferatele voastre.
 
Fedora-13-Live

Instalarea in Fedora core nu este cu nimic mai complicata decit a celorlalte distributii Linux de top. De mentionat sunt pasul suplimentar in care puteti alege configurarea "specializata" pentru dispozitivele de stocare, in cazul in care utilizati asa ceva, desi optiunea "Basic" este mai mult de cit suficienta pentru aproape toti utilizatorii; mai putin vizibila la prima vedere, insa destul de importanta, este optiunea de a debifa "System clock uses UTC" - aceasta este importanta in cazul in care utilizati pe acelasi calculator atit Windows cit si Linux - in timp ce Windows considera ora raportata de Bios ca ora locala, multe sisteme Linux o considera ca fiind ora GMT, astfel ca permanent veti avea un decalaj de 2 ore (in cazul Romaniei) intre ora raportata de Windows si cea raportata de Linux. Prin debifarea casutei mai sus mentionate, atit Fedora cit si Windows vor considera ora din Bios ca ora locala, afisind ora corecta. Tot pentru cei care utilizeaza mai multe sisteme de operare, de data aceasta pe mai multe HDD-uri, exista posibilitatea instalarii lui GRUB pe HDD-ul care contine Fedora, chiar daca acesta nu este primul la ordinea din Bios, prevenind situatia de a extrage un HDD din calculator, sau a dezinstala Fedora dupa care sa nu mai puteti accesa celalalt sistem de operare datorita suprascrierii MBR-ului.

Fedora-13-Install Fedora-13-Install Fedora-13-Install
Fedora-13-Install Fedora-13-Install Fedora-13-Install
Fedora-13-Install Fedora-13-Install Fedora-13-Install

Imediat dupa instalare am trecut la realizarea update-urilor. Destul de numeroase, acestea sunt dovada ca la sistem se munceste serios chiar si dupa lansare, sansele ca anumite probleme pe care le-ar putea avea imediat dupa instalare sa fie rezolvate in timp scurt fiind din acest motiv foarte mari.
 
Fedora-13-Updates

Incepind cu Fedora 12, am descoperit un utilitar pentru acest sistem de operare, care personal mi s-a parut excelent, in conditiile in care Fedora nu este si nu se doreste a fi un sistem "out of the box". Este vorba de EasyLife, un program pe care il puteti descarca sub forma de .rpm de la http://easylifeproject.org/, si pe care il recomand calduros mai ales celor aflati la primul contact cu acest sistem, si pe care am descis sa-l utilizez si eu. Personal sunt de parere ca, indiferent de nivelul de cunostinte, nu are rost sa rezolvi lucrurile in mod complicat, daca le poti rezolva simplu. Exact de acest aspect se ocupa EasyLife - acest program va configura automat anumite setari ale sistemului, cum ar fi dezactivarea lui SELinux, care nu este necesar in mod normal, poate instala si configura automat driverele NVidia, plugin-ul Flash, codecuri audio si video, si poate instala automat programe cum ar fi K3b, MPlayer, Banshee, Skype si altele. Cei care doresc tin la aspectul desktop-ului pot instala si o tema care personal o consider ceva mai inspirata decit cea default. Tot ce aveti de facut este sa bifati casutele corespunzatoare, sa va autentificati ca Root, iar programul va avea grija de restul operatiunilor necesare. Un alt aspect pozitiv este ca va activa automat repository-ul RPMFusion, o sursa importanta de programe care, datorita faptului ca nu sunt 100% open-source, nu si-au gasit locul in repository-ul oficial al sistemului.


Fedora-13-EasyLife

Si intr-adevar dupa instalarea unui numar semnificativ de pachete, operatiunea s-a incheiat cu succes, si, dupa o repornire a sistemului, am trecut in revista rezultatele: driver-ul Nvidia a fost instalat si functioneaza corect, efectele 3D fiind activate fara nici o problema; pentru testarea Flashplayer-ului am accesat un clip pe Youtube, constatind ca deasemenea, totul functioneaza ireprosabil, sistemul fiind in masura sa redea HD720P fara ezitare; fata de alte situatii, de data aceasta Totem s-a aratat multumit de codecurile instalate, fiind posibila redarea de continut HD in conditii optime.


Fedora-13-Compiz Fedora-13-Flashplayer Fedora-13-Player

In versiunea Live, selectia software este relativ limitata, insa repository-ul oficial al distributiei este unul foarte generos; aplicatiile de tip office, multimedia, utilitare - fiecare categorie este bine reprezentata intr-una dintre cele mai bogate colectii de programe disponibile pentru sistemele de operare Linux. Cei care doresc, au posibilitatea de a instala si alte desktop-uri: KDE, XFCE, LXDE fiind cele mai importante, utilizatorul avind posibilitatea selectarii mediului de lucru dorit din ecranul de login.

Fedora-13-Apps

Daca veti da clic pe contul de utilizator, in coltul din dreapta al pannel-ului superior, in meniul aferent veti descoperi sub denumirea System Preferences un Control Center care va facilita accesul catre toate optiunile de configurare disponibile in sistem, intr-un mod similar cu cele existente in Ubuntu sau Linux Mint. Desi pozitionarea short-cut-ului nu este cea mai inspirata, prezenta acestuia este binevenita, facind posibila configurarea sistemului dintr-o interfata comuna, facilitate a carei lipsa s-a resimtit in versiunile precedente ale acestui sistem.


Fedora-13-ControlCenter

Tot cu ajutorul lui Add/Remove puteti instala GnomeShell, care este un preview la ceea ce va fi Gnome 3. Desi mai sunt multe de facut, GnomeShell promite sa fie inovatia de care acest desktop avea mare nevoie, si, dupa citeva minute de acomodare, pot sa spun ca mi se pare foarte intersant si ca are potential. De aceea, pentru a va trezi curiozitatea am decis sa fac si un screenshot. Mentionez ca pannel-ul din partea inferioara a ecranului nu face parte din GnomeShell, ci este Avant Window Navigator, un pannel care il puteti instala atit in Gnome, cit si in KDE, XFCE sau alte desktop-uri, atit timp cit efectele 3D sunt activate. Activarea lui GnomeShell se face din meniul System/Preferences/Desktop Effects.

Fedora-13-GnomeShell Fedora-13-GnomeShell


Ultima versiune Fedora nu este o evolutie spectaculoasa fata de versiunea precedenta, dealtfel una foarte bine pusa la punct. De data aceasta, munca depusa a fost destinata mai mult imbunatatirii performantelor, suportului hardware, fiabilitatii sistemului, astfel ca cei care asteptau o modificare semnificativa a interfetei sau sa descopere un numar important de aplicatii noi vor fi poate dezamagiti. Ultima versiune Fedora se misca foarte bine, este un sistem foarte performant; dupa dezactivarea SELinux este probabil cel mai rapid sistem pe care am avut ocazia sa-l testez. Managementul aplicatiilor se face foarte usor din "Add/Remove Software", desi personal sunt mult mai obisnuit sa folosesc Yum. Proiectul EasyLife reprezinta un accesoriu care face acest sistem mult mai usor de utilizat, si il recomand calduros atit celor mai putin experimentati, cit si celor avansati care vor sa economiseasca timp si sa faca mai multe modificari asupra sistemului in doar citeva clic-uri. Pentru cei care utilizeaza deja Fedora, ultima versiune  este un update binevenit, iar cei care vor sa incerce acest sistem, au ocazia sa intre in contact cu unul dintre cele mai performante sisteme Linux la ora actuala.
 

psd haking sdj flash_flex Network magazyn 3danimationmag  ECommerce Journal bsd FlashFlex.com Data Center Manager software.com.pl securitymag.pl businesscoachingmag  Blozilla.net

 

BSD magazine is a quarterly totally devoted to different distros of BSD. The magazine comes with a DVD with the latest BSD distribution. It is addressed both to people taking their first steps with different BSD systems and for experienced users.

www.bsdmag.org

  1. Distributii
  2. Tags
  3. Postari
Kaella

Hits:3376

ArchBang

Hits:3208

Knoppix

Hits:3176

Oracle Linux

Hits:3199

Mageia Linux

Hits:3004

Salix

Hits:2758

Partener acreditat ROTLD și EURID pentru înregistrare Domenii. Noi oferim soluții la problemele tale: